Jabłka

31 Paźdź

Podobno w Chinach wybór warzyw i owoców jest tak duży, że osobne stoisko tematyczne zajmuje powierzchnie średniej wielkości supermarketu. Kiedy koleżanka, która mieszkała jakiś czas na Tajwanie, opowiadała mi o dwudziestu różnych odmianiach sałaty sprzedawanych na tamtejszych targach i w sklepach, pomyślałam, że moja intuicja na temat monotonności polskiego rynku warzyw i owoców była słuszna. Oczywiście, można powiedzieć, że odpowiedzialny za to jest polski klimat, daleko mniej sprzyjający uprawie roślin niż podzwrotnikowy klimat Tajwanu. Z drugiej strony, mamy świetne warunki do uprawy jabłek w ich co najmniej kilkunastu odmianach, tymczasem w sklepach sprzedaje się zazwyczaj bliżej nieokreślony typ jabłka „polskiego”. Na bazarach różnorodność jest większa, ale odnoszę wrażenie, że z roku na rok kolejne gatunki jabłek są coraz rzadziej dostępne.

Ponieważ sama nie jestem specjalistą od jabłek, a do dostrzeżenia ich róźnorodności zostałam zainspirowana niedawno, postanowiłam zgłębić temat. Kupiłam po dwa jabłka z każdej z kilku odmian, które sprzedawał Pan przy skrzyżowaniu Powstańców Śląskich z Radiową. Nie pozapisywałam ich nazw, bo byłoby to logistycznie trudne, więc w domu miałam naprawdę trudną zagadkę do rozwikłania.

LIGOL

Jabłka deserowe, biały aksamitno-kruchy miaższ, twarda skórka.

GLOSTER

Odmiana deserowa, trochę podobne do Ligoli, soczystsze,  ale chyba mniej słodkie. Mają mniej twardą skórkę, ale same w sobie są twardsze. Miąższ żółtawy. Mają lekko stożkowaty kształt, czego nie widać na zdjęciu ; )

?

Twardsze niż Gloster, mało słodkie, soczyste, delikatne.

MALINÓWKA

Kwaskowate, o malinowym posmaku, biały miąższ i głęboki smak.

LOBO

Podobne do Glosterów, ale lepsze : )

SZAMPION

Bardzo twarde o gruszkowatym posmaku. Moje ulubione.

Odpowiedzi: 2 to “Jabłka”

  1. Dmoka Bermo Październik 31, 2012 @ 5:00 pm #

    To które są najlepsze do szarlotki? :D

    • cooking cure Październik 31, 2012 @ 8:10 pm #

      To zależy. Moja mama mówiła, że szara reneta, ewentualnie antonówki, ale u Pana na stoisku nie było : (

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: