Deser jogurtowy z gruszkami i białą czekoladą

2 Gru

Mam słabość do białej czekolady, jest w niej coś jeszcze bardziej atrakcyjnego niż w mlecznej. Szczególnie zapadła mi w pamięć biała czekolada z małymi kawałkami orzechów laskowych (a może był to chrupiący ryż karmelizowany?), która pojawiała się u mnie w domu od czasu do czasu, gdzieś w okolicach początku podstawówki. Była podzielona nie na klasyczne kostki, ale „sztabki”. Nie pamiętam jaka była nazwa produkującej ją firmy, ale teraz jest to chyba Chateau. Pyszna jest też biała czekolada truskawkowa z Lidla, ale nigdy nie wygra ze wspomnieniem z dzieciństwa, kiedy wszystko smakowało sto razy lepiej, z różnych względów.

Wysoko w rankingu moich ulubionych czekolad plasuje się też łaciata czekolada Milki. Zachęcam do zajrzenia na blog ekspercki Świat słodyczy, a zwłaszcza na posta o białej czekoladzie. Trafiłam na ten blog przypadkiem i od razu przypadł mi do gustu: rzeczowy, prowadzony przez specjalistkę, źródło niezbędnej wiedzy na temat dostępnych na rynku słodyczy : )

Jeśli chodzi o białą czekoladę „bez niczego”  jest to jeden z moich ulubionych dodatków do wypieków i deserów. Ładnie się karmelizuje w ciastkach amerykańskich albo w muffinach. Jak już pisałam, najlepszą czystą białą czekoladą ze średniej półki wydaje mi się Milka. Ostatnio użyłam jej do podrasowania zwykłego jogurty naturalnego i wyszedł z tego niezły deser.

Składniki:

– jogurt naturalny 500 g (ja użyłam 2 jogurtów naturalnych Tola z Biedronki po 250 g: ma idealną konsystencję, nie jest galaretowaty, ale leisty i jednocześnie wystarczająco gęsty)

– tabliczka białej czekolady

– 2 soczyste gruszki (można zamienić na inny owoc według uznania)

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: nad garnkiem z gotującą się wodą ustaw miskę z podzieloną na kostki czekoladą (np. na kratce z kombiwara) i mieszaj.

kąpiel wodna

Do jogurtu o temperaturze pokojowej wlewaj powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając.

jogurt z czekoladą

Pokrój w kostkę gruszkę lub inne owoce…

gruszka

gruszki

… i wymieszaj z jogurtem.

IMG_1864 (800x600)

Prosty deser, a cieszy i wydaje się być zdrowszy niż kupne desery jogurtowe.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: