Madeleines – Magdalenki

11 Gru

Daruję sobie nawiązywanie do Prousta – wystarczająco często nawiązuję tu do melancholii, straconego czasu itp. Poza tym oprócz fragmentów i komentarzy nie czytałam W poszukiwaniu straconego czasu, choć kiedyś mam ochotę to nadrobić.

Do rzeczy więc, do madlenek – magdalenek, włóżmy je w dzisiejszy kontekst, czyli grudzień i nadchodzące święta.

magdalenki

Zdaniem Davida Lebovitza, który urzekł mnie swojego czasu dokładnością w kwestii odmierzania składników, nie pomijania drobnych czynności przy pieczeniu [typu schłodzenie foremki przed napełnieniem jej ciastem madlenkowym, czego oczywiście nie robię : )], pedantycznością w prowadzeniu bloga (ani jednej literówki) i wypełnianiu go treściami okołokulinarnymi… Otóż jego zdaniem, madlenki – magdalenki na drożdżach to nieporozumienie, a nawet proszek do pieczenia wydaje się być w nich zbędny. Tym razem więc z niego zrezygnowałam, a madlenkom – magdalenkom wyszło to zdecydowanie na dobre.

Składniki:

– 3 duże jajka w temperaturze pokojowej

– 2/3 szklanki cukru

– 2 szczypty soli

– 1 i 1/4 szklanki mąki

– sok z małej cytryny

– 120 g rozpuszczonego masła

  • Do wystudzonego masła dodaj sok z cytryny.
  • Jajka cukier i sól ubij w mikserze na aksamitną pianę.
  • Dodawaj łyżkami przesianą mąkę, a następnie masło, jednocześnie miksując masę.
  • Włóż ciasto do lodówki na godzinę.
  • Piecz w specjalnej madlenkowej foremce w 215 C przez około 10 minut.

Na podstawie przepisu Davida Lebovitza z książki Sweet Life in Paris.

madlaines

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: