Ciasto z zieloną herbatą i żurawinami w polewie z białej czekolady i limonki

17 Gru

ciasto z zieloną herbatą

Rzadko wracam do raz już przeczytanych książek beletrystycznych czy filmów. W kuchni mam podobnie, wolę wypróbować nowy przepis, niż reprodukować ciągle te same wypieki. Muszę jednak przyznać, że odstępuję od tej reguły, kiedy chcę zabłysnąć w towarzystwie ; )
Tymczasem miniona sobota nie wymagała ode mnie wychodzenia z wypiekami do ludzi, więc postanowiłam sprawić przyjemność sobie samej. Jak to w takich przypadkach bywa, ohoho, spędziłam dwie godziny, przeszukując blogi kulinarne w pogoni za tym jedynym przepisem na tę właśnie chwilę. Wiedziałam tylko, że będę chciała upiec coś w keksówce. Ostatecznie zdecydowałam się na „przepisowy kolaż”.

Składniki:

ciasto

– 250 g mąki
– 100 g cukru
– 100 g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– aromat migdałowy
– 2 jajka
– 100 g żurawiny suszonej
– pół szklanki naparu z 3 łyżeczek zielonej herbaty w listkach

polewa

– tabliczka białej czekolady
– sok z połowy limonki
– 2 łyżki masła
– trochę mleka

polewa z białej czekolady i limonki

  • Namocz żurawinę w naparze z zielonej herbaty.
  • Masło utrzyj z żółtkami i łyżeczką aromatu migdałowego.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
    Odcedź żurawinę. Jeśli boisz się zakalca, obtocz owoce w mące : )
  • W międzyczasie ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
    Do masy maślano-żółtkowej dodawaj na zmianę herbatę i mąkę (przez sito), cały czas mieszając.
  • Kiedy masa będzie już jednolita, delikatnie wmieszaj ubite białka, a na końcu żurawinę.

Napełnij jedną dłuższą keksówkę do połowy jej wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 C.

ciasto z zieloną herbatą i żurawinami

Wystudzone ciasto możesz udekorować polewą. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Następnie dodawaj mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (lepiej, żeby polewa nie była za gęsta). Wciśnij sok z połówki limonki i dobrze zamieszaj.

Jeśli do rozprowadzenia polewy użyjesz silikonowego pędzelka, warstwa na cieście będzie półprzezroczysta. Zanim wystygnie, możesz posypać ją kolorowymi kulkami.

Jeśli wolisz mieć na cieście grubą matową skorupkę czekolady, nie używaj do rozprowadzania polewy pędzelka: wylej masę bezpośrednio na ciasto.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: