Zamiast Galette des Rois. Tarta z kremem frangipane i morelami

6 Sty

Ponieważ Święto Trzech Króli, zbiegając się z niedzielą, zaskoczyło mnie zamkniętymi sklepami, Galette des Rois dziś nie będzie. W lodówce mam tylko mały kawałek masła, 2 jajka i jogurty naturalne. To niestety za mało na przyzwoite królewskie ciasto. Będzie jednak wypadkowa tego, co mam w domu i inspiracji, które przynosi francuski wypiek z okazji Epiphanie (jak nazywa się ichniejsze Święto Trzech Króli). Przeglądając dziś wszystkie możliwe francuskie blogi kulinarne zamarzyło mi się, przy uwzględnieniu posiadanych zasobów, połączenie masy migdałowej z morelami suszonymi w ramach tarty. Biorąc pod uwagę ograniczoną ilość jajek i masła w mojej lodówce, tu i ówdzie porobiłam cięcia. Skorzystałam z przepisu na kruche ciasto bez masła. Niestety miałam też tylko 1 jajko, zastąpiłam je  2 łyżkami mąki ziemniaczanej i mleka. Efekt niestety średni, ale z dwoma jajkami byłoby bez wątpienia lepiej. Na pewno też poniższy przepis przyda się tym, którzy dbają o linię : ) Jeśli jednak masz w domu masło i nie  zawracasz sobie głowy  liczeniem kalorii użyj tego przepisu. Ja bym przynajmniej tak zrobiła, ale za nierozgarnięcie się płaci ; )

img_2736

Ciasto na tartę bez masła:

  • 350 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj jogurt i jajka, całość zagnieć – dobre ćwiczenie na mięśnie, zwłaszcza że ciasto jest wyjątkowo sprężyste. Z ciasta uformuj jednolitą kulę i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Przepis na masę Frangipane (według Ready for Dessert Davida Lebovitza):

  • 115 g masy marcepanowej – musi być taka, która zawiera przynajmniej 50 % migdałów
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • odrobina aromatu migdałowego
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej

Połącz na jednolitą masę marcepan z cukrem, mąką i aromatem. Całość zmiksuj z masłem i jajkiem.

Wysmarowaną masłem formę do tarty wyłóż ciastem (nie miałam już więcej masła, więc użyłam papieru do pieczenia) i podpiecz  w rozgrzanym do 200 C piekarniku przez 10 minut. Lekko przypieczony spód wysmaruj frangipane i udekoruj pokrojonymi w paski morelami suszonymi (200g). Piecz całość przez około 30 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: