Gesslerowie, babeczki z kremem i wymiar męskiej dominacji w kuchni

21 Sty

cup cake

Klan Gesslerów, promieniując od głównego Gesslera (Pana Adama), a za sprawą jego brata Piotra tworząc skomplikowane łańcuchy koligacji rodzinno-postrodzinnych, gęsto zaludnia mapę gastronomiczną polski i na stałe już wpisał się w pejzaż współczesnej polskiej kultury gotowania. Nie da się ukryć, że Magda Gessler, ostatnio najbardziej rozpoznawalna – za sprawą Kuchennych rewolucji i Master Chefa – członkini klanu, nie jest w swojej medialnej postaci wcieleniem taktu i serdeczności. Lubię jednak jak trzęsie swoją burzą loków nad ogromnymi kotłami jedzenia. Nie gorszy mnie ostry język, którego używa i brak czepka na głowie; podoba mi się, gdy każe przygotowywać w rewolucjonizowanej restauracji pesto z kosztujących fortunę orzeszków piniowych – z niekłamaną przyjemnością łykam tę licenję mediatica. Dzięki Magdzie Gessler dowiedziałam się czym jest klarowane masło, dlaczego w domu nie warto robić samemu passaty pomidorowej i tak dalej. W życiu nie poszłabym do MG EAT, ale podsumowując jednym zdaniem i nie wchodząc w dywagacje na temat opozycji kreacja medialna – rzeczywistość, postać telewizyjną Magdy Gessler oceniam jako wyjątkowo udaną.

babeczki z kremem malinowym

Zanim przejdę do Marty Gessler, której przepis na babeczki i działalność na łamach „Wysokich Obcasów” będą ostatecznym celem tego wpisu, dodam jeszcze, że drugie pokolenie klanu też nieźle radzi sobie w kulinarnej Polsce. Mateusz Gessler razem z kolegą założył jakiś czas temu w hali pofabrycznej Warszawę Wschodnią, miejsce, w którym chciałabym spędzić swoje urodziny (mam nadzieję, że do tego czasu go nie zamkną!). Z wywiadu przeprowadzonego z restauratorami przez „Magazyn Smak” (na marginesie, kiedy prześlecie mi prenumeratę? ; ) wynika, że kontakt na linii kucharz – klient nie jest żelaźnie zapośredniczany przez kelnera (o figurze kelnera warto poczytać u Sartre’a a później obejrzeć Zaklęte Rewiry z młodym Markiem Kondratem). W Warszawie Wschodniej można z kucharzem porozmawiać i ponegocjować kształt zamawianej potrawy. Brzmi zachęcająco. I jeszcze perełka z wywiadu, wypowiedź Mateusza Gesslera:

„I dodajmy jeszcze, że Warszawa Wschodnia to pierwsza nasza restauracja, gdzie kobiety będą pracowały w kuchni. Nigdy nie zatrudniałem wcześniej pań, ale teraz to zmieniam. Mam już dosyć tej męskiej dominacji”.

Niesamowite. Należałoby zgłębić temat i sprawdzić, czy niezatrudnianie Pań w lepszych restauracjach jest lub było jakąś normą i czy „męska dominacja” w tym zawodzie stanowi szersze zjawisko. Mając w tyle głowy obiegowe wzmianki w stylu: „mama gotuje na co dzień i zawsze to samo, a tata lubi w kuchni poeksperymentować – i zjawia się w niej raz na pół roku”, intuicyjnie obstawiam, że Pan kucharzy od wielkiego dzwonu lub z racji wykonywanego zawodu (czyli haute-cuisine), a Pani gotuje w ramach domowego kurzenia (kuchnia à la szara codzienność)

Przyszedł więc czas na „Wysokie obcasy” i Martę Gessler. Jej postać nie jest mi bliżej znana, kojarzę ją tylko z przepisów, które zamieszcza w sobotnim dodatku do „Wyborczej”. O ile się orientuje, jej komentarze do potraw mają raczej charakter life-stylowy, a nie ideowy (nie jest to zarzut). Tymczasem, kiedy przeglądam „Wysokie obcasy” i dochodzę do strony kulinarnej, często stawiam sobie pytanie o stopień, w jakim gotowanie kojarzone jest dziś z tradycyjną rolą kobiety w społeczeństwie (to nie figura stylistyczna, naprawdę tak robię). Kulinarne hobby w wykonaniu feministycznie świadomych dziewczyn i kobiet wydaje się wymagać dość obszernego wyjaśnienia, w przeciwnym razie potoczna świadomość odkryje w takiej postawie niespójność ; ) Z kolei jeśli odnieść się do nakreślonych w akapicie powyżej przypuszczeń, okazuje się, że gotowanie-hobby (gotowanie wymyślne, lepsze od maminego powszedniego schabowego) jest męskie, a to dla kobiety mało satysfakcjonująca szufladka i koło dominacji męskiego pierwiastka w zakresie kreatywności się zamyka.

A zatem, z pełną świadomością tak rozłożonych akcentów, podaję przepis na męskie babeczki według Marty Gessler, trochę przeze mnie zmodyfikowany:

cup cake

Składniki
Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 45 g miękkiego masła
  • 220 g cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 125 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem:

  • 150 g mrożonych malin
  • 230 g serka typu Philadelphia
  • 110 g cukru pudru

Masło ubij z połową cukru na puszystą masę. Dodaj olej oraz resztę cukru i dalej ubijaj na gładko. Cały czas mieszając, wbij kolejno jajka i wlej sok pomarańczowy. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodawaj do masy na zmianę z mlekiem, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Na końcu wmieszaj ekstrakt waniliowy. Piecz w 180 C przez około 25 minut.

W międzyczasie przygotuj krem. Zagotuj maliny, aż puszczą sok. Przetrzyj owoce przez sito. Uzyskany w ten sposób sok (1/4 szklanki, nie więcej, bo będzie za rzadkie!) zmiksuj z cukrem pudrem i serkiem. Wstaw do lodówki, żeby masa zgęstniał.

Wystudzone babeczki udekoruj kremem.

Ciasto babeczkowe jest naprawdę pyszne. Krem jest lekko słonawy, ale akurat bardzo mi to odpowiada.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: