Włoska tarta z budyniem

29 Sty

Zapraszam na facebookową stronę z aktualnymi blogowymi informacjami: https://www.facebook.com/cookingcure?ref=hl

Dziękuję oświetleniowcowi <3

Jeśli mam możliwość ugotowania czegoś od podstaw, robię to. Nie zawsze jest to sensowne i czasem ociera się o przesadę, jak np. plan zrobienia domowej czekolady (ziarna kakaowca i masło kakaowe już kupiłam). Kilka razy odkładałam z powrotem na sklepową półkę gotową pastę curry i spędzałam dodatkową godzinę na przygotowaniu jej samodzielnie w domu – teraz to niemożliwe, bo papryczki chilli chyba emigrują na czas zimy z Polski. Wrodzony racjonalizm przemieszany z protestancką etyką pracy i dążeniem do tego jedynego najlepszego wyboru kazały mi robić w domu golden syrup. Z kolei niedostatki zaoptrzeniowe na polskim rynku spożywczym zmuszały mnie do studiowania tajników temperowania czekolady i autorskiej produkcji groszków czekoladowych (chocolate chips). Groszki były ładne, ale nie spełniały swojej podstawowej funkcji, którą jest nierozpuszczanie się podczas pieczenia.

 

Kiedy parę lat temu zwróciłam uwagę na skład budyniów z torebki (mąka ziemniaczana + cukier + sztuczności), zaczęłam się zastanawiać nad genialnością speców od reklamy. O ile robienie własnej czekolady w domu to domena maniaków, wymieszanie mąki cukru i np. wanilii z mlekiem nie należy do trudnych. Rozumiem oczywiście instynktowną decyzje wielu gospodyń domowych początków lat 90., umęczonych własnoręcznym wyrabianiem wszystkiego od podstaw (klusek, makaronów, pierogów itp.), dla których budyń w kolorowym opakowaniu był nie tylko namiastką kolorowego zachodniego świata, ale też obietnicą zmian i rychłego uwolnienia z okowów kuchni. Stanowiły też zapowiedź kolejnych gotowych dań (fixy knorra, ciasta z torebki, zupki instant itd.).

Czasy się jednak zmieniają i nikt już raczej nie kojarzy budyniu z torebki z lepszym stylem życia. Wręcz przeciwnie: to naturalne i jak najmniej przetworzone jedzenie jest teraz na fali. Niezależnie jednak od wszystkich trendów, obiektywnie rzecz biorąc, kupowanie budyniów instant nie opłaca się pod względem ekonomii czasu, pieniędzy i zdrowia. Lepiej zrobić go samemu, a najlepiej użyć jako nadzienie do ciasta.

Składniki:

Ciasto

  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70g cukru pudru
  • 150g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • olej

Wymieszaj składniki sypkie. Dodaj masło, jajko i wanilię oraz 3 łyżki oleju. Zagnieć ciasto, jeśli nie będzie się kleić dodaj jeszcze oleju. Podziel ciasto na dwie części: jedną większą (2/3) drugą mniejszą. Wyłóż tortownicę o średnicy 25 cm papierem do pieczenia i wylep ciastem (brzegi powinny mieć przynajmniej 2 cm). Schowaj do lodówki. Drugą część rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i schłódź.

Budyń:

  • 500ml mleka
  • 3 żółtka
  • 100g drobnego cukru
  • 50g mąki pszennej
  • (dodałyśmy też trochę wanilii)

Żółtka utrzyj z cukrem. Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mąkę, a następnie mleko. Masę gotuj przez 15-20 minut, cały czas mieszając (chyba że lubisz grudki ; )

Wyjmij tortownicę z lodówki, wyłóż na ciasto budyń i przykryj całość kawałkami rozwałkowanego ciasta. Możesz posypać ciasto płatkami migdałowymi. EDIT: Podpiekałam spód przez 10-15 minut przed wyłożeniem budyniu.

Piecz w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez około 45 minut.

Ciasto jest naprawdę pyszne.

Odpowiedzi: 5 to “Włoska tarta z budyniem”

  1. Elżbieta Mazzoll Luty 2, 2013 @ 11:54 am #

    dzisiaj robię, dziecko prosi, pochwalę się potem… :)

  2. Elżbieta Mazzoll Luty 3, 2013 @ 8:20 am #

    napiszę tak: czasem zrobienie idealnej jajecznicy jest bardziej kłopotliwe, o! dziękuję

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: