shortbreads, czyli szkockie kruche ciastka

1 Lu

Na początku studiów, w czasach gdy funt stał mocno, jeździłam w wakacje z koleżankami do Anglii, żeby trochę popracować. Przy okazji przekonałam się jak dobre są wyspiarskie ciasteczka (z kuchnią wytrawną bywa różnie). Wtedy jeszcze za bardzo nie interesowałam się pieczeniem, więc zaopatrywałam się w słodycze w pobliskim Tesco. Szczególnie przypadły mi do gustu shortbreads – kruche, lekko słonawe i pożywne. Nawet nie przyszło mi do głowy, żeby upiec je samodzielnie, a przepis jest naprawdę bardzo prosty.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej / polenty
  • 80 g cukru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przyznaję, że zawsze dodaję na oko)
  • 0,5 łyżeczki soli lub jedno sypnięcie ; )
  •  170 g masła

Przesiej sypkie składniki, dodaj miękkie masło i zagniataj: chwilę to potrwa, na początku może się nie kleić, wtedy trochę „podziub” masę, tak żeby masło nie tworzyło osobnych wysepek . Uformuj jednolitą kulę (ciasto będzie lekko kruche, ale to dobrze) i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wyłóż formę papierem, przełóż na nią ciasto (możesz sobie pomóc nożem albo podziel ciasto na dwie części i przenoś w dwóch turach) i przyklep palcami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 40 minut (pamiętaj, że czas pieczenia zależy od twojego piekarnika).

Wystudzone ciasto pokrój w kwadraty. Będą się one lekko kruszyć, więc jeśli masz normalny piekarnik, a nie taki mały jak ja, pokrój ciasto przed pieczeniem.

Jedz w taką pogodę jak dziś, poczujesz się jak na Wyspach ; )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: