Zupa z soczewicy z cukinią po tajsku

18 Lu

Jakiś czas temu w Trafficu wpadła mi w ręce książka kucharska Janusza Palikota. Obok leżały Przepisy z mojego ogrodu Anne Applebaum. O ile Brytyjka eksploruje w swojej książce obszary kuchni polskiej, Janusz Palikot daje świadectwo kosmopolityzmu. Oczywiście nie ma w tym nic złego, ale trochę zabawny wydaje mi się obraz jego medialnej postaci, a widzę to tak: były przedsiębiorca od Polmosu, happeningowy polityk, który „musi być chamem”, bo inaczej nie zdobędzie głosów, w wolnych chwilach przechadza się po ogrodzie z dziełami presokratyków pod pachą i warzy każdego ranka bulion na wyhodowanych przez siebie warzywach. Śmieszne, nie? : )

Niezależnie od tego w Kuchni Palikota znalazłam bardzo inspirujący przepis na zupę z soczewicy po tajsku. Znacznie go zmodyfikowałam, bo jakoś nie mogę się przekonać do połączenia soczewicy z białym winem i mlekiem kokosowym (być może jednak kiedyś to nastąpi), a poza tym jestem zwolenniczką używania czerwonej pasty curry, gdzie tylko się da : )

Składniki:
– 1 litr wywaru warzywnego (ale może być na mięsie)
– 0,5 kg soczewicy czerwonej
– 2 cukinie
– 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
– czerwona papryka w proszku
– pieprz
– trawa cytrynowa
– liście curry i limy
– sos rybny
– olej

Przepłucz soczewicę na sicie i pokrój cukinie w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmaż czerwoną pastę curry, dodaj paprykę czerwoną, pieprz, trawę cytrynową. Wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię, po chwili soczewicę i smaż całość przez około 5 minut.
Do wrzącego wywaru wrzuć zawartość patelni. Gotuj, aż soczewica zmięknie (około 30 minut). 10 minut przed zdjęciem zupy z ognia zmiksuj jej część, dodaj sosu rybnego (ja daję dużo, ale bezpieczniej dać 1,5 łyżeczki) oraz liście curry i limy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: