Bułeczki drożdżowe Pani Gizeli

13 Mar

Drożdże są dziwne, o czym przekonałam się obserwując parę tygodni temu młodego Wietnamczyka, który obwąchiwał nieufnie stugramową kostkę w Biedronce na Osiedlu Za Żelazną Bramą, gęsto zaludnionym Azjatami. Z drugiej strony, mają moc przyciągania: jeśli raz zaczniesz wąchać kostkę drożdży nie możesz przestać. Sama nie jadam drożdży w stanie surowym, ale wielokrotnie już przyjmowałam zwierzenia ich fanów, którzy je uwielbiają.

W PRL-u, nieobfitującym w słodycze (oglądając filmy z tamtych lat, można odnieść wrażenie, że jedynie kremu sułtańskiego było pod dostatkiem, ale nie wszyscy go lubili, vide poniższy fragment Dziewczyn do wzięcia), głód cukrowy zaspakajano koglem-moglem, a gdy nie było jajek, drożdżami rozpuszczonymi z cukrem i wymieszanymi z mlekiem.

Drożdże tracą jednak całą swoją dziwaczność, gdy podda się je odpowiedniej obróbce termicznej. Ja w każdym razie nie widzę nic dziwnego w drożdżówkach. Wręcz przeciwnie, wydają mi się wyjątkowo normalne i dobre, o ile nie są za suche i mają dużo dżemu.

Składniki:

  • kostka drożdży
  • 3 szklanki mąki szymanowskiej
  • kostka margaryny Kasia lub masła
  • 3 sztuki jajek (małych)
  • 3 łyżki śmietany
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 słoiki ulubionego dżemu, konfitury lub powideł

Pokrusz kostkę drożdży, zasyp cukrem i utrzyj na gładką leistą masę. Dodaj 2 szklanki mąki oraz pokrojoną w kostkę margarynę i wymieszaj. Dosyp resztę mąki, wbij jajka, dolej śmietanę i zagnieć ciasto.

Podziel ciasto na dwie części. Obydwie części rozwałkuj kolejno między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto wysmaruj ulubionym dżemem (wybrałyśmy powidła i dżem pomarańczowy – gorzki, ale dobry), zawiń w rulon i odkrawaj kawałki o grubości około 1 centymetra.

Piecz w nagrzanym piekarniku w 170 C przez mniej więcej 20 minut, aż bułeczki się zarumienią.

Odpowiedzi: 2 to “Bułeczki drożdżowe Pani Gizeli”

  1. Adam Marzec 20, 2013 @ 11:55 am #

    Pysznie wyglądają…. :) koniecznie must do :)

    • cooking cure Marzec 20, 2013 @ 1:02 pm #

      Tak, musisz wypróbować ten przepis. Jeszcze dodam, że z takich proporcji wychodzi bardzo dużo bułeczek :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: