Lasagne

20 Mar


Lasagne z mięsem mielonym i niski poziom pisemnej rozmowności.

Składniki:

  • płaty makaronu do lasagne (około pół opakowania)
  • 500 g mięsa mielonego dobrej jakości (najlepiej zmielić samemu, ale komu by się chciało – mnie dziś nie)
  • 2 średnie cebule
  • 2 kulki sera mozzarella
  • żółty ser do starcia na wierzch albo tarta mozarella
  • kartonik (500 ml) przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • śmietana do zup i sosów
  • sól, czarny i biały pieprz mielony, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, oregano, gałka muszkatałowa
  • chilli w proszku dla zwolenników ostrej kuchni
  • kilka listków świeżej bazylii

Zrób lasagne, żeby mieć siłę na pieczenie mazurków.

Płaty makaronu zamocz w misce z gorącą wodą na ok. 15 minut, żeby lekko zmiękły.

Na patelni zeszklij cebulę, dodaj mięso i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość smaż przez ok. 10 minut, dodaj pomidory i trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut.

W osobnej miseczce połącz pomidorową passatę ze śmietaną – jej ilość dostosuj do swoich upodobań, ważne jednak, żeby sos zachował pomidorową barwę :) Dopraw ziołami prowansalskimi, oregano, odrobiną gałki, ewentualnie chilli i dodaj listki bazylii.

Ścianki i dno żaroodpornego naczynia wysmaruj odrobiną tak powstałego sosu. Ułóż pierwszą warstę makaronu, na to mięso i plasterki mozzarelli, kolejną warstwę makaronu itd. Całość zalej sosem pomidorowo-śmietanowym. Wierzch posyp tartym żółtym serem lub  mozzarellą.

Piecz w 180 C przez około 30-40 minut.

Lasagne ze zdjęcia jest zalana sosem bez śmietany, ale to był błąd wynikający z braków zaopatrzeniowych :) Śmietana w sosie musi być.

Odpowiedzi: 2 to “Lasagne”

  1. Jasiek Pizoń Kwiecień 8, 2013 @ 8:29 pm #

    Ja dodaję jeszcze utartą marchewkę i drobno pokrojony seler naciowy. Zesmażam razem z cebulą. Na tę ilość składników dałbym 2 marchewki i pół wiązki selera

    • cooking cure Kwiecień 9, 2013 @ 7:48 am #

      Hmmm, ciekawy pomysł. Ja raczej nie jestem zwolenniczką marchewki w sosie pomidorowym, ale to kwestia kubków smakowych :) Rzeczywiście jednak warto dodać do lasagne coś z warzyw, np. oliwki przekrojone na pół albo zesmażone pieczarki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: