Lasagne z mięsem mielonym i niski poziom pisemnej rozmowności.
Składniki:
- płaty makaronu do lasagne (około pół opakowania)
- 500 g mięsa mielonego dobrej jakości (najlepiej zmielić samemu, ale komu by się chciało – mnie dziś nie)
- 2 średnie cebule
- 2 kulki sera mozzarella
- żółty ser do starcia na wierzch albo tarta mozarella
- kartonik (500 ml) przecieru pomidorowego
- puszka pomidorów krojonych
- śmietana do zup i sosów
- sól, czarny i biały pieprz mielony, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, oregano, gałka muszkatałowa
- chilli w proszku dla zwolenników ostrej kuchni
- kilka listków świeżej bazylii
Zrób lasagne, żeby mieć siłę na pieczenie mazurków.
Płaty makaronu zamocz w misce z gorącą wodą na ok. 15 minut, żeby lekko zmiękły.
Na patelni zeszklij cebulę, dodaj mięso i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość smaż przez ok. 10 minut, dodaj pomidory i trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut.
W osobnej miseczce połącz pomidorową passatę ze śmietaną – jej ilość dostosuj do swoich upodobań, ważne jednak, żeby sos zachował pomidorową barwę :) Dopraw ziołami prowansalskimi, oregano, odrobiną gałki, ewentualnie chilli i dodaj listki bazylii.
Ścianki i dno żaroodpornego naczynia wysmaruj odrobiną tak powstałego sosu. Ułóż pierwszą warstę makaronu, na to mięso i plasterki mozzarelli, kolejną warstwę makaronu itd. Całość zalej sosem pomidorowo-śmietanowym. Wierzch posyp tartym żółtym serem lub mozzarellą.
Piecz w 180 C przez około 30-40 minut.
Lasagne ze zdjęcia jest zalana sosem bez śmietany, ale to był błąd wynikający z braków zaopatrzeniowych :) Śmietana w sosie musi być.
Ja dodaję jeszcze utartą marchewkę i drobno pokrojony seler naciowy. Zesmażam razem z cebulą. Na tę ilość składników dałbym 2 marchewki i pół wiązki selera
Hmmm, ciekawy pomysł. Ja raczej nie jestem zwolenniczką marchewki w sosie pomidorowym, ale to kwestia kubków smakowych :) Rzeczywiście jednak warto dodać do lasagne coś z warzyw, np. oliwki przekrojone na pół albo zesmażone pieczarki.