Lasagne


Lasagne z mięsem mielonym i niski poziom pisemnej rozmowności.

Składniki:

  • płaty makaronu do lasagne (około pół opakowania)
  • 500 g mięsa mielonego dobrej jakości (najlepiej zmielić samemu, ale komu by się chciało – mnie dziś nie)
  • 2 średnie cebule
  • 2 kulki sera mozzarella
  • żółty ser do starcia na wierzch albo tarta mozarella
  • kartonik (500 ml) przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • śmietana do zup i sosów
  • sól, czarny i biały pieprz mielony, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, oregano, gałka muszkatałowa
  • chilli w proszku dla zwolenników ostrej kuchni
  • kilka listków świeżej bazylii

Zrób lasagne, żeby mieć siłę na pieczenie mazurków.

Płaty makaronu zamocz w misce z gorącą wodą na ok. 15 minut, żeby lekko zmiękły.

Na patelni zeszklij cebulę, dodaj mięso i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość smaż przez ok. 10 minut, dodaj pomidory i trzymaj na ogniu jeszcze 5 minut.

W osobnej miseczce połącz pomidorową passatę ze śmietaną – jej ilość dostosuj do swoich upodobań, ważne jednak, żeby sos zachował pomidorową barwę :) Dopraw ziołami prowansalskimi, oregano, odrobiną gałki, ewentualnie chilli i dodaj listki bazylii.

Ścianki i dno żaroodpornego naczynia wysmaruj odrobiną tak powstałego sosu. Ułóż pierwszą warstę makaronu, na to mięso i plasterki mozzarelli, kolejną warstwę makaronu itd. Całość zalej sosem pomidorowo-śmietanowym. Wierzch posyp tartym żółtym serem lub  mozzarellą.

Piecz w 180 C przez około 30-40 minut.

Lasagne ze zdjęcia jest zalana sosem bez śmietany, ale to był błąd wynikający z braków zaopatrzeniowych :) Śmietana w sosie musi być.

2 uwagi do wpisu “Lasagne

  1. Ja dodaję jeszcze utartą marchewkę i drobno pokrojony seler naciowy. Zesmażam razem z cebulą. Na tę ilość składników dałbym 2 marchewki i pół wiązki selera

    • Hmmm, ciekawy pomysł. Ja raczej nie jestem zwolenniczką marchewki w sosie pomidorowym, ale to kwestia kubków smakowych :) Rzeczywiście jednak warto dodać do lasagne coś z warzyw, np. oliwki przekrojone na pół albo zesmażone pieczarki.

Dodaj odpowiedź do cooking cure Anuluj pisanie odpowiedzi