Mazurek wielkanocny

29 Mar

Wpisując się w powszechny dyskurs na temat świątecznych wypieków: Taki mazurek był zawsze u mnie w domu na Wielkanoc.

Składniki:

Ciasto

  • 215 g mąki
  • 30 g cukru
  • 150 g chłodnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie

  • powidła śliwkowe, najlepiej domowe, bo nie są za słodkie i mają wyrazisty smak (ja używam powideł mojej mamy)

Polewa

  • kakao
  • cukier puder
  • masło
  • 50 g czekolady mlecznej
  • mleko
  • 170 g rodzynek
  • duża garść orzechów włoskich lub pecane

1. Do miski wsyp mąke i cukier, wrzuć pokrojone w kostkę masło, wbij żółtko, dodaj jogurt grecki i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieć ciastko. Uformuj z niego kulę i zawiń w folię aluminiową lub włóż do foliowej torebki śniadaniowej. Ciasto trzeba chłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

2. Ciasto rozwałkuj na 5 mm, wyłóż na blachę i przyklep tam gdzie trzeba, pamiętając o wylepieniu brzegów :) Ponakłuwaj ciasto widelcem, żeby się nie wybrzuszało. Możesz też zrobić mini mazurki używając formy na kwadratowe ciasteczka. Nie miałam kwadratowych papilotek, użyłam okrągłych plaskich i nie było problemu.

3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 C, aż ciasto solidnie się zarumieni (ok. 15 minut).

4. Na wystudzone ciasto wyłóż warstwę powideł śliwkowych.

5. Zaparz kubek herbaty earl gray i zamocz w niej rodzynki, aż napęcznieją. Następnie dobrze je odcedź. Posiekaj orzechy.

5. W rondelku na małym ogniu rozpuść 4 łyżki masła, dodaj 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki kakao, mleczną czekoladę i 2 łyżki mleka. Kiedy uzyskasz jednolitą masę, wsyp rodzynki i orzechy. Zawsze używam do tego mazurka włoskich, tym razem jednak nie było ich w sklepie, więc użyłam resztki orzechów pecan, które zostały mi po ostatniej wyprawie do Berlina. Z orzechami pecan jest jednak taki kłopot, że trudno się je łuska. Są jednak bardzo fajne: niby takie same jak włoskie, ale trochę inne :)

Jeśli masa kakaowo-czekoladowa będzie za rzadka, dosyp trochę kakao. Jeżeli natomiast będzie jej za mało w stosunku do bakalii, dodaj trochę masła.

Lekko wystudzoną masę wyłóż na powidła.

C’est tout.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: