Mazurek dulce de leche / Karmelowe babeczki

5 Kwi

IMG_3417

To juz chyba ostatni moment, żeby pochwalić się wielkanocnymi wypiekami. Ale kto powiedział, że nie można jeść mazurka po Wielkanocy? Można upiec go w formie ciasteczek i nadać inną nazwę :)

IMG_3403

Składniki:

Ciasto kruche – przepis tu

Nadzienie – powidła śliwkowe mało słodkie lub inne kwaśne owoce

Polewa – puszka mleka skondensowanego

IMG_3419

Wszystko, poza polewą, robimy jak w przepisie na mazurek wielkanocny.

Z mleka skondensowanego  zdejmujemy etykietę i gotujemy w garnku z wodą przez 2 h. Następnie koniecznie czekamy, aż puszka się wystudzi i wykładamy karmelową masę na powidła.

IMG_3416

Podczas gotowania puszka powinna być cała zakryta wodą. Ja miałam trochę za mały garnek i puszka ciut wystawała – w rezultacie kajmak na górze był trochę jaśniejszy i rzadszy. Nie był to jednak żaden problem :) W razie czego po otwarciu puszki wystarczy dobrze wymieszać jej zawartość.

 IMG_3420

IMG_3406

Odpowiedzi: 2 to “Mazurek dulce de leche / Karmelowe babeczki”

  1. Kasia Kwiecień 8, 2013 @ 7:16 am #

    SŁODKIE Z MLEKA! Moje ulubione! Wczoraj spreparowałam tartę kajmakowo – wiśniową. Niestety totalnie zepsułam polewę (wpadłam na „genialny” pomysł dodania soku z wiśni do rozpuszczonej czekolady – wszystko po to, żeby wzmocnić nutę „wiśniowości”…… w efekcie polewa się zbryliła, a tarta została przekazana do konsumpcji w resortach siłowych :) Oni wszystko zjedzą…….

    • cooking cure Kwiecień 8, 2013 @ 7:43 am #

      :) Ja jestem zdania, że nie można unikać w kuchni eksperymentów. Raz coś zupełnie nie wyjdzie, innym razem osiągniesz wyżyny kulinarnej doskonałości. Z moich niedawnych „fakapów”: zachęcona tym, że odrobina jogurtu greckiego świetnie sprawdza się w kruchym cieście, dodałam go przy pieczeniu babki wielkanocnej. Efekt – zakalec. Zdaniem niektórych pyszny, ale obiektywnie rzecz biorąc nie do zjedzenia :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: