Clafoutis z czereśniami

4 Lip

IMG_3924

Na ogół Francuzi bardzo poważnie podchodzą do jedzenia. Nie tylko dlatego, że dysponują naprawdę niezłym gustem kulinarnym. Liczy się przede wszystkim rytuał, do którego należy podejść ze świeckim namaszczeniem. To dlatego Francuzi nie znają pojęcia „podomki”, idąc w goście muszą koniecznie przynieść kwiaty i tylko kwiaty, a powitalny całus w liczbie jednego, dwóch lub trzech – w zależności od regionu – jest dystrybuowany z wymierzanym z aptekarską dokładnością stopniem zażyłości.

Jeśli zaś chodzi o kwestie posiłków, jest to francuska świecka świętość. Na śniadanie pije się kawę i ewentualnie zagryza czymś w stylu niewielkiego rogalika z ciasta francuskiego. Punkt o 12 je się obiad, który – niezależnie od tego czy podawany jest w restauracji Hiltona czy w szkolnej stołówce – składa się z przystawki, dania głównego i deseru.  Między godziną 16 a 16:30 można przegryźć ciastko z pâtisserie, ale nie później, bo już o 20 czeka obfita kolacja na ciepło :)

Taki porządek spożywania posiłków jest dla przeciętnego Francuza czymś równie naturalnym, jak to, że krzesło służy do siedzenia, a skarpetki zakłada się na stopy. Jedzenie w dokładnie taki sposób wydaje się Francuzom równie oczywistą rzeczą jak to, że wszyscy umrzemy.

Francuscy komicy wyśmiewają bardzo różne aspekty swojej narodowości: począwszy od charakterystycznej gestykulacji na narodowych symbolach kończąc. Nigdy nie słyszałam jednak, żeby obśmiewali swoje jedzeniowe nawyki. Z perspektywy Polski, gdzie jemy co, jak i kiedy chcemy, a jedynym stałym punktem w tygodniowej rozpisce posiłków jest niedzielny obiad u babci, poważne podejście Francuzów do kwestii spożywania posiłków, wydaje się zbyt poważne ;) O ile jednak francuskie rytuały w tym obszarze życia  zawsze mnie lekko bawiły, muszę przyznać, że mój organizm bardzo je lubi.

IMG_3930

Składniki:

  • 1  1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 2/3 sklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • czereśnie do wyłożenia spodu (ja wydrylowałam)

DSC_3524

Wymieszaj jajka z cukrem i mąką. Połącz z mlekiem i ze śmietaną na jednolitą masę (użyłam trzepaczki). Okrągłą formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na spodzie ułóż czereśnie i zalej ciastem. Piecz w 200 C przez 35 minut.

Moim zdaniem najlepiej smakuje na zimno, schłodzone w lodówce.

IMG_3919

Odpowiedzi: 4 to “Clafoutis z czereśniami”

  1. Jagienka Lipiec 5, 2013 @ 3:05 pm #

    ale pyszne!!!

  2. Krysia BloodyGoodFoood Lipiec 6, 2013 @ 7:59 pm #

    Jedna z moich ulubionych komedii to „Kapuśniaczek”- od dzieciństwa aż po dziś dzień. w zupełności się z tobą zgadzam, Francuzi potrafią się śmiać:)

    Jeśli chodzi o przepis to muszę w końcu zrobić clafoutis, wiele już o nim czytała i strasznie jestem ciekawa jak smakuje. Wiem tylko że u Ciebie wygląda pysznie!

  3. cooking cure Lipiec 6, 2013 @ 10:43 pm #

    Dzięki:) daj znac jak Ci poszło! jutro na facebookowym fun page’u dorzuce jeszcze alternatywny przepis na clafoutis ze skondensowanym mlekiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: