Dos Tacos – jedzenie meksykańskie

3 Kwi

IMG_20140403_183159

Plac Zawiszy to właściwie nie plac, ale komunikacyjne rondo. Na urbanistyczno-architektoniczny bałagan wokół niego składa się hotel Sobieski, wykwit polskiego post-modernizmu, lekko wycofany hotel Campanile, który wygląda na mocno podrasowany betonowy blok oraz brudno-rdzawa stacja WKD. A nad wszystkim góruje wieżowiec Millenium Plaza. Trącący myszką w większym stopniu niż np. starszy od niego modernistyczny jeszcze Oxford Tower (niegdyś Intraco II) obok Marriottu. Nowoczesność starzeje się zdecydowanie wolniej niż post-nowoczesność.

IMG_20140403_103302

IMG_20140403_103145

Wnętrza Millenium Plaza to Karringtonia, Dynastia kilka lat później. Jest złoto i zieleń, woda, sport i palmy. Zdjęcia mówią same za siebie. W tym wszystkim, za lekko zaśniedziałymi akwariami, mieści się – na piątym piętrze – meksykańska restauracja Dos Takos.

IMG_20140403_103853

IMG_20140403_214627

Podają tam bardzo przyjemne jedzenie, w sam raz na sobotni śniadanio-obiad. Nie będzie to wybitnie profesjonalna recenzja gastronomiczna – trudno być nieustannie w pełni oddanym jedzeniu, które się zjada. To niezdrowo :) Przyznam, że niełatwo było mi się skupić na podawanych potrawach, bo na stole było bardzo kolorowo i podano nam dużo różnych rzeczy (więcej niż na zdjęciach – spóźniłam się na pierwsze rozdanie). Nie załapałam się na quesadille, podobno wyjątkowo smaczne, chociaż szczerze powiem, że jeszcze nigdy nie jadłam niedobrej quesadilli.

IMG_20140403_183432

IMG_20140403_183726

Garść konkretów: pasta z czarnej fasoli jest pyszna, tortille (?) były ciepłe, bo podawane w „ocieplaczach”, potrafią tam gotować ryż. Warto spróbować „dostakosowych” mięs. Niby nie mają wyraźnego smaku, ale są dobre, choć wolałabym ostrzej doprawione. Polecam herbatę na zimno. Wbrew pozorom to nie jest łatwy napój do przygotowania: zazwyczaj wychodzi z tego ciepła herbata na zimno albo przesłodzony ulepek. Ta miała głębię smaku i odpowiednią słodycz.

Było mało o jedzeniu, a dużo naookoło. Trochę jak u Anthony’ego Bourdaina w „Parts Unknown” ;)

 IMG_20140403_183914

 IMG_20140403_215322

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: