faszerowana papryka

31 Sier

IMG_20140831_110953[1]

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk (zaeksperymentowałam  jedną żółtą)
  • pół kilo mięsa mielonego dobrej jakości (w porządku jest to trochę droższe z Lidla)
  • 3/4 szklanki ryżu jaśminowego lub zwykłego
  • około 12 suszonych pomidorów
  • 3 szalotki lub 1,5 zwykłej cebuli
  • limonka
  • 2 mozarelle
  • ocet balsamiczny
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny

IMG_20140831_095057[1]

Papryki umyj, odetnij wierzchy i wydrąż.

Ugotuj ryż na sypko.

Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek smaż krotko na oleju z suszonych pomidorów. Wrzuć mielone mięso. A po jakichś pięciu minutach pokrojone suszone pomidory i papryczkę chili. Jeśli mięso będzie za suche, dolej oleju z suszonych pomidorów. Dopraw papryką słodką, solą i pieprzem do smaku. Na końcu zetrzyj skórkę z limonki. Całość połącz z ryżem i spróbuj, bo może trzeba będzie dodać jeszcze soli i pieprzu.

IMG_20140831_105041[1]

Nastaw piekarnik na 190 C bez termoobiegu. Papryki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i napełnij je farszem. Przykryj odciętymi wierzchami.

Piecz przez około 40 minut (wszystko zależy od wydajności piekarnika). Na 15 minut przed wyjęciem papryk z piekarnika, unieś nożem wierzchy, polej papryki octem balsamicznym (tu trzeba mieć wyczucie, 1 mały chlust na każdą paprykę) i połóż na każdą plaster mozarelli.

Moje papryki były przywiezione z małego gospodarstwa, dlatego miały dość nieregularne kształty. Były jednak o wiele lepsze w smaku niż takie ze sklepu czy pseudo bazarku.

IMG_20140831_104848[1]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: