Amerykańskie przepisy na ciasta są niesłychane. Ilości składników robią wrażenie (np. 4 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia itp.), a ilość cukru w amerykańskich wypiekach gorszy nawet mnie. Same pomysły na ciasta są jednak świetne. Poniżej moja interpretacja ciasta cynamonowego, w oryginalnej wersji przesłodzonego do granic możliwości.
Składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki stopionego masła
Masa cynamonowa:
- 1/3 szklanki miękkiego masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1/2 i to było za dużo)
- 1 łyżka mąki
- duuuuużo świeżo startego cynamonu (mnie udało się zetrzeć jakieś 2 łyżki, ale im więcej, tym lepiej)
Lukier:
Teoretycznie nie powinniście już go robić, bo te ilości cukru mogą zabić, ale dla odważnych:
- 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginalnej wersji byłaby szklanka :o)
- trochę mleka
- laska wanilii
Wykonanie
Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę kopystką i nie martwimy się grudkami (mąkę trzeba przesiać, masło wystudzić). Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma ma być z tych mniejszych.
Masa cynamonowa: masło ucieramy z cukrem, mąką i cynamonem. Rozprowadzamy masę na cieście (tak jak kruszonkę, tylko że dajemy większe kawałki).
Pieczemy w 180 C do suchego patyczka (ok. 40 minut).
Przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy z mlekiem, dodajemy ziarenka wanilii. Lukier wylewamy na ciepłe ciasto.