ciasto cynamonowe

9 Maj

IMG_9175

Amerykańskie przepisy na ciasta są niesłychane.  Ilości składników robią wrażenie (np.  4 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia itp.), a ilość cukru w amerykańskich wypiekach gorszy nawet mnie. Same pomysły na ciasta są jednak świetne. Poniżej moja interpretacja ciasta cynamonowego, w oryginalnej wersji przesłodzonego do granic możliwości.

Składniki

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  •  1 jajko
  • 1/4 szklanki stopionego masła

Masa cynamonowa:

  • 1/3 szklanki miękkiego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1/2 i to było za dużo)
  • 1 łyżka mąki
  • duuuuużo świeżo startego cynamonu (mnie udało się zetrzeć jakieś 2 łyżki, ale im więcej, tym lepiej)

Lukier:

Teoretycznie nie powinniście już go robić, bo te ilości cukru mogą zabić, ale dla odważnych:

  • 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginalnej wersji byłaby szklanka :o)
  • trochę mleka
  • laska wanilii

IMG_9168_1

Wykonanie

Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę kopystką i nie martwimy się grudkami (mąkę trzeba przesiać, masło wystudzić). Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma ma być z tych mniejszych.

Masa cynamonowa: masło ucieramy z cukrem, mąką i cynamonem. Rozprowadzamy masę na cieście (tak jak kruszonkę, tylko że dajemy większe kawałki).

Pieczemy w 180 C do suchego patyczka (ok. 40 minut).

Przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy z mlekiem, dodajemy ziarenka wanilii. Lukier wylewamy na ciepłe ciasto.

IMG_9173

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

cooking cure

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Kuchnia nad Atlantykiem (już od 10 lat)

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kuchniabazylii.pl

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Parweniusz

O kulturze. I w ogóle.

BLOKI TO MY

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Powojenny Modernizm » Magazyn

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Relish it

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Teatr Krzesiwo

Teatr autorski Ryszarda Polaszka

radcaminister

Jak działa MSZ

SCANDYBARS

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

TUnitka TUkafka sklep z tkaninami

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

La Cuisine de Bernard

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

Przepisy, Potrawy, Diety, Gotowanie | Sprawdz Przepisy na Dania, Zupy, Sałatki, Kurczak, Ciasto na pierwszym społecznościowym portalu o przepisach i gotowaniu.

Ruth Landesa

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

stars inspirations

kocham jedzenie jak Grażyna Torbicka kino

%d bloggers like this: