ciasto cynamonowe

IMG_9175

Amerykańskie przepisy na ciasta są niesłychane.  Ilości składników robią wrażenie (np.  4 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia itp.), a ilość cukru w amerykańskich wypiekach gorszy nawet mnie. Same pomysły na ciasta są jednak świetne. Poniżej moja interpretacja ciasta cynamonowego, w oryginalnej wersji przesłodzonego do granic możliwości.

Składniki

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  •  1 jajko
  • 1/4 szklanki stopionego masła

Masa cynamonowa:

  • 1/3 szklanki miękkiego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1/2 i to było za dużo)
  • 1 łyżka mąki
  • duuuuużo świeżo startego cynamonu (mnie udało się zetrzeć jakieś 2 łyżki, ale im więcej, tym lepiej)

Lukier:

Teoretycznie nie powinniście już go robić, bo te ilości cukru mogą zabić, ale dla odważnych:

  • 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginalnej wersji byłaby szklanka :o)
  • trochę mleka
  • laska wanilii

IMG_9168_1

Wykonanie

Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę kopystką i nie martwimy się grudkami (mąkę trzeba przesiać, masło wystudzić). Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma ma być z tych mniejszych.

Masa cynamonowa: masło ucieramy z cukrem, mąką i cynamonem. Rozprowadzamy masę na cieście (tak jak kruszonkę, tylko że dajemy większe kawałki).

Pieczemy w 180 C do suchego patyczka (ok. 40 minut).

Przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy z mlekiem, dodajemy ziarenka wanilii. Lukier wylewamy na ciepłe ciasto.

IMG_9173

 

 

 

Dodaj komentarz